TAG | The Bookworm tag

Szerző: Bikira Roni

Sziasztok lányok,

ezt a taget a Tekla Könyvei blogon találtam és rögtön tudtam, hogy ki kell töltenem. Imádom a könyveket, imádok olvasni, azt hiszem, aki egy kicsit is ismer az első három rám jellemző dolog között említené az olvasást. Nálam mindig van könyv, én az a fajta lány vagyok, aki a metrón állva, egy kézzel kapaszkodva, a laptop táskát és a másik táskát a vállán egyensúlyozva olvas és aztán elfelejt leszállni ott, ahol kell…

8cade8444c11d1d864bc62e79900b422

Do you remember how you developed a love for reading? / Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?

Az első emlékem, hogy a Vacak, a hetedik testvérrel a kezemben rohangálok a lakásban, miután megtanultam olvasni, ez volt az első teljes könyv, amit elolvastam. Utána pár évig csak a vékonyka gyerekkönyvek mezsgyéjén utaztam, de aztán jött a Harry Potter 10 évesen és azóta egyik könyv után jön a következő.

Where do you usually read? / Általában hol olvasol?

Lényegében bárhol és mindenhol olvasok: utazás közben, sétálás közben, melóban ebéd közben, a fogorvosnál várakozva vagy a városban valakire várva. Én az a lány vagyok, akinek mindig van könyv a táskájában – ezért nálam a kis táska igazából közepes táska és attól függ milyen táskát viszek magammal, hogy mibe fér bele az aktuális olvasmányom.

Do you prefer to read one book at a time or several at once? / Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?

Én az egy könyvet olvasás híve vagyok, mert így teljesen bele tudok mélyedni abba az egy könyvbe. Azonosulni tudok a szereplőkkel, várni tudom, hogy mi történik velük. Van egy-kettő angol könyv még az éjjeliszekrényemen (ahogy a falon lévő polcot hívni szeretem), amit folytatólagosan olvasok, de magyar könyvből egyszerre egy van. Olyannyira, hogy képtelen vagyok elkezdeni egy újat, amíg nem fejeztem be az előzőt. Így jutottam el odáig, hogy ma magammal hoztam a régi könyvet, amiből 10 oldalam maradt mára, mert tegnap elaludtam… és magammal kellett hoznom egy másik könyvet is, hogy legyen mibe azonnal belekezdeni.

What is your favourite genre? / Melyik a kedvenc műfajod?

Nagyon szeretem a fantasyket, mert mindig jó elrugaszkodni a valóságtól. Időnként egy kellemes romantikus történet (mint A nő mosolya) is lefoglal, de időnként kell a rettegés a lá Robin Cook vagy Stephen King. Úgyhogy azt mondanám, mindenevő vagyok – bár a történelmi sztorikért nem rajongok.

Is there a genre you will not read? / Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?

A magyar celebritások életrajzi ihletésű könyvei nem izgatnak különösképpen, de a szintén celebek botránykönyvei.

Do you have a favourite book? / Van kedvenc könyved?

Több is van: Daniel Keyes – Virágot Algernonnak, J.D. Salinger – Zabhegyező és J.K. Rowling – Harry Potter és a félvér herceg. Akármennyire nyálasan hangzik, a Harry Potter történetek nekem mindig is különlegesek és fontosak lesznek. Ezzel szerettem meg az olvasást, jöttem rá, hogy a könyvek tényleg elrepíthetnek olyan világokba, ahová egyébként sosem jutnék el (legyen szó mágiáról vagy csak a nagyon messzi-messzi galaxisokról).

What is the longest book you have ever read? / Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?

Hmm, nem is tudom. A Harry Potter ötödik vagy hatodik része jóóó hosszú, sajnos az Alkonyat könyvek is hosszúk, de tényleg nem tudom, hogy melyik volt a leghosszabb. Én még nem olvastam a George R.R. Martin könyveket, így nincs tuti válaszom erre.

What was the last book you bought? / Milyen könyvet vettél utoljára?

A legutolsó könyv, amit beszereztem, Nicolas Barreau – A nő mosolya című könyve volt, amit már ki is olvastam. Előtte Anyától megkaptam a Robert Galbraith – Selyemhernyóját, előtte pedig már nem is emlékszem.

Do you prefer library books or buying books? / A könyvtári vagy a saját (vásárolt) könyveket szereted jobban?

Én szeretem a polcomon tudni a könyveket, gyűjtöm őket. Persze van, amit a könyvtárban elérhető csak, de hogy őszinte legyek, jobban szeretek a könyvtárban olvasni vagy tanulni, mind effektív kölcsönözni onnan. Valahogy a könyvtári könyvek nálam automatikusan a tankönyvek kategóriájába esnek. Amiről jó is, hogy eszembe jut, hogy vissza kell vinnem két könyvet a könyvtárba…

9fc3758da997ccdfde0485d9436b7336

What are you currently reading? / Jelenleg mit olvasol?

Reggel a metrón kivégeztem A nő mosolyát, este a metrón pedig elkezdtem a Selyemhernyót. Utána Lakatos Levente Aktusa és egy Katie FForde könyv van tervben.

Where do you buy your books? / Hol veszed a könyveidet?

Főként az Árkádban lévő Libriben szoktam nézelődni, már tudom melyik kiadó kínálata hol van, hol vannak az idegen nyelvű könyvek és egyszerűen tetszik a kialakítása is. A Sugárban lévő Ulpius-ház boltba is gyakran járunk Anyával, bár egyre kevesebb az effektív Ulpius könyv, amit veszünk. Végezetül pedig a Sugár előtt lévő pavilonsorban van egy kis könyvesbolt, ahová Anya már 25 éve jár – megszereznek nekünk bármit.

Do you ever pre-order books? / Előrendeltél már valaha könyvet?

Persze, hiszen majdnem minden 20 százalékkal olcsóbb így. Ha valamit nagyon várok és esetleg csúszik a megjelenés, hajlamos vagyok elveszteni a fonalat, hogy végül mikor jelenik meg. Így viszont szól a rendszer, ha tényleg a boltokba kerül és gyorsan meg is tudom rendelni.

How many books do you buy a month? / Hány könyvet veszel havonta?

Kettőt vagy hármat általában, de van olyan hónap is, amikor nem jelenik meg semmi olyan, ami érdekelne és van olyan, amikor meg tömegesen jönnek a jobbnál jobb kiadványok, amik azonnal kellenek. Nyilván, ha bemegyek egy könyvesboltba, akkor nem jövök ki üres kézzel… :)

How do you feel about second hand charity shop books? / Mit gondolsz az antikvár könyvekről?

Nagyon különlegesek az antikvár boltok, van egy a kiskörúton, amit nagyon szeretek. Kincsekre lehet bukkanni.

Do you keep your read and to-be-read books together? / Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet?

Persze, össze-vissza vannak a könyvespolcomon, az asztalomon, az ágyamban… Mindenhol. De egyszer szeretnék egy olyan polcot, amin feliratok vannak – de pici a polc, úgyhogy csak az aktuális kedvenceknek lenne rajta hely.

55567-Has-Been-Read-Will-Be-Read-Bookshelf

Do you plan to read all the books you own? / Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?

Minden egyes darabot. Nekem szerencsém van, mert Anya nagy könyvgyűjtő, körülbelül 10 ezer darab könyv van szétosztva négy lakásban – egyszer csak a végére érek. Bár nem kéne folyton új könyveket is venni, az segítene a helyzetemen.

What do you do with books you own that you know won’t be re-read? / Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer?

Ott maradnak, ahol vannak. Soha nem mondom, hogy soha. Az Egri csillagokat is elolvasom még egyszer, pedig utáltam először. De mondjuk ötödikben kellett olvasnunk, akkor nem kötött le és fizikai fájdalmat éreztem, hogy át kell rágnom magam rajta. De egyszer neki esek megint…

25e92cba3f7eec30c1d83304105bf51b

Have you ever donated books? / Adományoztál már könyvet?

Olyan mesekönyveket vagy ifjúsági regényeket, amik nem nőttek a szívemhez eladományoztam már, igen. Anyukám a szociális szférában dolgozik, így minden már nem használt, de jó állapotú cuccomnak van helye máshol – legyen szó könyvről, ruháról vagy akár mackós szőnyegről. Jó érzés, hogy ők szívesen veszik és használják a régi játékaimat vagy olvassák a régi könyveimet.

Have you ever been on a book buying ban? / Volt már könyvstopod?

Nem, még sosem állítottam magam elé semmilyen shopping stopot, mert csak frusztrálna, amitől még több mindent akarnék venni. Még bőven az egészséges kategóriába tartozik a mennyiség, amit vásárolok. Nincs jelzálog a fejem felett, vagy hitel a bankban a vásárlásaim miatt. :)

Do you think you own too many books? / Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?

Ruhából és könyvből sosem lehet túl sok. Az ember ehet túl sok palacsintát vagy gombócot, vehet túl sok hajbalzsamot, de könyvből nem lehet túl sok.

montazs-bookworm-tag

Hogy tetszett? Kíváncsi lennék a ti válaszaitokra is :)


 • Krisztina Kovács

  Nagyon tetszik ez a tag (ezért is kommentelek életemben először). Én sem rajongok a történelmi regényekért, de van egy amerikai írónő, akit anyukám és én is imádunk. Robin Maxwell a neve, az angol királyi családot (I. Erzsébet kora) kutatja. Ha könyvesboltban jársz, mindenképp olvass bele az egyik könyvébe, mert szerintem annyira jól ír, hogy nem lehet letenni :)

  • nagyon köszönöm, hogy kommenteltél :)

   köszi a tippet, Anya azt mondta van itthon tőle könyvünk, mindenképp megnézem majd :)

 • Apolka

  Nagyon szuper ez a tag, ki is töltöm hétvégére. =) Az utolsó válaszoddal mélységesen egyetértek, mi is nagy könyvvásárlós család vagyunk, mindenki, aki jön hozzánk, meglepődik, mennyi könyvünk van. =)

 • Dii

  Jajjj de jó :) Ahogy olvastam a válaszaidat, annyira azt éreztem, hogy ezt én töltöttem ki :)
  Ha nem újdonságról van szó, akkor egyébként érdemes az Alexandra akcióit figyelemmel követni, minden héten más kiadóra van kedvezmény és akár 40%-kal olcsóbban lehet hozzájutni egyes könyvekhez.
  Történelmi sztori, de regény, így bátran ajánlanám neked Ken Follett-től az Évszázad-trilógiát. (Meg akkor már A katedrálist és a folytatását is.) Én imádtam és garantáltan az lenne a leghosszabb olvasott könyved (mind az öt könyv ~1000oldal) :D

  • ken follett könyvek vannak itthon, de még egynek sem fogtam neki valamiért, de hogy ennyire ajánlod megnézem majd őket közelebbről :)

 • Bokorbogi93

  Én is a Harry Potterrel szerelmesedtem bele az olvasásba. Az Aktus kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd Neked.Ha elolvastad kérlek írd meg a véleményed valamilyen formában.

 • Pampuska

  Imádtam olvasni!Nálam is a Harry Potter a mindent megváltoztató. Mondjuk előtte is olvastam szívesen (csak kötelezőt nem),de a HP óta falom a könyveket. Nagy kedvencem még A virágot Algernonnak (az ajánlásodra olvastam az Ötödik Sallyt és nagyon szerettem) és az öcsém kötelező olvasmányai közt fedeztem fel (húúúú, de rég volt már :( ) Az emlékek őrét, amit azóta kb 5x újraolvastam. Egy időben a Két Lottit minden évben elolvastam. Most épp a Narancsos lányt olvasom. A legjobb dolog olvasni!!!! :)Mindig van nálam könyv!Mindig!Volt, hogy bulizni is úgy mentem, hogy volt nálam könyv. :D

  • de örülök, hogy tetszett :))) nekem is a kedvenc könyvem az algernon és azt külön jó hallani, hogy az ötödik sally is tetszett. én olvastam tőle még az érintést, ami sajnos ezeknek a nyomába sem ér. a szép álmokat billy pedig még kimaradt mert 20 éve nem adták ki kb. és sehol nem kapható normális példány :(

 • Öröm volt olvasni, hogy te is gyakorlatilag bárhol, bármikor előkapod a könyved :D

  • köszi a taget ;) igen mindig olvasok, aztán nekimegyek mindennek, elfelejtek leszállni a buszról és a többi… :)


Ízelítő
Elérhetőség
bikirablog@gmail.com
Facebook
Bloglovin
Kövessetek Bloglovinon!
Instagram
Twitter
Archívum
Hamarosan
 • Teszt - Avon elektromos talpreszelő
 • Könyvajánló - Életed regénye
 • Élménybeszámoló Gyuláról
 • Teszt - MaybellineThe Falsies Push Up Drama
 • Teszt - Makeup Revolution Iconic Smokey szemhéjpúder paletta
 • Teszt - Maybelline Coral Fever Blush
 • Legnézettebb posztok
  loreal-sunkiss-jelly-2 loreal-cremegloss dressingtable 2215dbc2c303319a110082fd72ffbb7e glamour-napok-2015-haul-7
  arcápolás Astor Avon Catrice divat DIY Ebay essence FOTD hajtipp hajápolás haul Instagram kiegészítő könyv körömlakk L'oreal Lora Lovely Max Factor Nail Club Nivea NOTD NYC nyereményjáték OOTD outfit Rimmel ruha smink személyes szülinap tag testápolás teszt The Body Shop tipp turi zsákmány ékszer