TIPP | Hogyan élem túl a vizsgákat?

Szerző: Bikira Roni

Sziasztok lányok,

nekem, ha az univerzum is úgy akarja, csütörtökön lesz az utolsó vizsgám, de tudom, hogy van ahol még el sem kezdődött a vizsgaidőszak. Úgy tűnik, hogy érdekel titeket a téma, nekem pedig mostanában a legtöbbet űzött hobbim a vizsgázás, így gondoltam megosztok veletek pár gondolatot, én hogyan készülök fel egyre és egyéb apróságokról is mesélek majd. Muszáj leszögeznem, hogy ez nem tudomány, lényegében én sem tudom miről beszélek, csak azt szeretném leírni nektek, hogy nekem mi vált be.

tumblr_inline_n6lkxvupdQ1rq139k

Először is, nálunk valamiért minden tanár imád az utolsó hetekben leterhelni minket, hogy a vizsgaidőszakban már ne kelljen. Így lényegében elővizsgáink vannak folyamatosan és igazi kollokvium csak elvétve akad – ebben a félévben egy van ilyen (a csütörtöki Fogyasztás pszichológiája…). Az utóbbi hetekben prezentáltam, vizsgáztam és száz meg száz oldalnyi beadandót írtam és adtam le. Közben ugye dolgozom, ahol most a szokásosnál nagyobb pörgés van és itt van a blog is, ahol igyekeztem nagyon keveset hiányozni, mert utálok kihagyni napokat. 

tanulas-vizsga-hogyan-1

Minden vizsgaidőszak elején készítek egy listát, hogy milyen vizsgáim és feladataim lesznek abban a szemeszterben. Ha valamit abszolválok, mindig kihúzom a listáról, ez motivál arra, hogy ötvenedszerre is leüljek és hozzálássak valamihez.

Én a magolós fajta vagyok… Ahogy a másik tanulós bejegyzésemben írtam, mindenből kézzel írt kivonatot készítek, utána nagyjából még abból is egy szűkítettet és így tovább. A színek és postitek nem csak széppé teszik a jegyzetet, de logikai struktúrát is láthatóvá teszik.

Babonák

Sajnos, azt kell hogy mondjam, én babonás ember vagyok. Ha egyszer valamilyen ruhadarabot vagy kiegészítőt viselve egy vizsga nem sikerül, akkor utána azt a darabot nem viselem többet vizsgán. Ennek ellentettje is igaz, ha valamiben sikert aratok, akkor utána szerencsehozóként tekintek rá. Tudom, hogy ennek semmi értelme nincsen, de azért szeretem megadni a Karmának az esélyt arra, hogy jót tegyem velem. Az idei vizsgaidőszakban a szerencse outfitem az egyik Levi’s farmerom és fekete dzsekim, egy szürke póló, a fekete Converse-em és a Medence Conceptes táskám. Nyilván, ha szóbelire kell mennem, akkor ez nem működik, de idén szóbelim csak a csütörtöki lesz.

Ezen kívül van egy szerencseparfümöm is, az Avon Sensuelle illata, amely a tavaly téli vizsgaidőszak óta kísér végig minden egyes számon kérésen. Eddig a számos alkalomból, amikor számot kellett adnom a tudásomról (az elmúlt két félévben ez a száz sacc per kb olyan 30) összesen egyszer nem segített a Karma és a parfümöm – szóval az arány egészen király. Hozzáteszem, abban a cuccban utána nem vizsgáztam, amiben voltam, amikor megbuktam.

Nem szeretek új cuccot vizsgára felvenni. Engem ezek a dolgok befolyásolnak az adott ruhadarabbal való kapcsolatomban. Ez rettenetesen hangzott, de nem tudom máshogy megfogalmazni. Ha valami rossz dolog történik velem egy adott ruhadarabban, akkor azt megjegyzem és kivetítem a ruhára… Rémesen elvetemülten és bután hangzik, de sajnos ilyen nyakatekerten működök.

Ajándék magamnak

Ha sikerül egy vizsga, akkor szeretem magamat minimális szinten megjutalmazni. Persze, ha hétfőn-kedden-szerdán és csütörtökön is vizsgázik az ember, akkor erre nem sok lehetőség van, de így is mindig igyekszem valami kis jutalomfalatot odadobni magamnak. Mondjuk hazafelé a suliból veszek kínai kaját és miközben megeszem, megengedek magamnak egy The Big Bang Theory részt. Vagy ha túlélem a hetet, akkor az első szabad estén megnézzük Anyuval a Trónok harcát. Egy blogposzt megírása is ide tartozik, mert van, hogy sajnos erre sincs nagyon idő. Fontosnak tartom ezeket a kis engedményeket, mert egy idő után az ember annyira beszűkül a monoton tanulástól, hogy a motivációja és a teljesítménye is lecsökken.

Hogyan motiválom magam?

Ezt a kérdést már sokszor megkaptam tőletek, hogyan tudom magamat rávenni arra, hogy leüljek tanulni. Ez egy nagyon nehéz dolog, mert amikor a héten már harmadszor kell egy teljesen új tantárgy anyagát benyalni és van egy éjszakája az embernek erre, az hihetetlenül nehéz tud lenni. Pláne, ha az előző három este is egész éjszaka tanultál és háromkor/négykor feküdtél, hogy reggel nyolcra már az irodában légy. Nos, az egy nehéz dolog, mert egy idő után nem csak mentálisan fáradsz el, de fizikailag is, ami azt eredményezi, hogy elalszol ülve. Én ezt elég sokszor produkáltam idén :) Nem tudok mást mondani, minthogy a szemem előtt a nagyobb cél lebeg. Mindig. Ha most leülök, akkor gyorsabban készen vagyok. Ha most megcsinálom, hamarabb végzek és több időm lesz aludni. Ha ez is jól sikerül, akkor ösztöndíjat fogok kapni. És így tovább. Ebben a félévben csodálatos jegyeim vannak, ha az utolsó vizsgámat sem szúrom el, akkor elképzelhető, hogy szép ösztöndíjat kapok majd – ami Hollandiában nagyon jól fog jönni az Erasmus pénz mellett… Szóval, röviden válaszolva arra, hogy engem mi motivál? Az ösztöndíj! Tudom, hogy soha senki nem fogja megkérdezni, hogy hányas lett a diplomám vagy éppen a Komparatív marketing tantárgyam. Én szeretek jól tanulni, szeretem ha jó jegyeim vannak és most a mesteren, életemben először ezért még pénzt is adnak. Egész jó kis motiváció ;)

Minden vizsgázónak egy hatalmas kalappal a vizsgaidőszakra!

Remélem van olyan, aki talál némi hasznos infót a mai bejegyzésben és nyugtassatok meg, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen babonás! :)

Az első kép forrás: Google


 • Lexa

  Szia Roni, eddig azt hittem, hogy ez a ruha babona csak nálam van, de örülök, hogy nem :D Teljesen ugyanígy vagyok én is egy ruhával, ha egyszer szerencsét hozott akkor utána más vizsgákon is szívesen viselem, de ha nem…akkor tuti, hogy csak vizsgaidőszak után vagyok hajlandó felvenni. Hajrá csütörtökön ! :)

  • hidd el, engem is rettenetesen megnyugtat, hogy nem vagyok ezzel egyedül :) köszönöm szépen a drukkolást, minden elkél, mert egyszerűen ez az utolsó és rémesen nehezen ülök neki…

 • Amelya

  Én ékszerekre és tollakra esküszöm ha babonáról van szó. A kedvenc vizsgázós tollam megsirattam mikor kifogyott és nem lehetett pótolni se kinézetre, se tollbetétet bele (pedig próbáltam házi módszerrel is barkácsolni bele… :D). Ruha babonám csak azért nincs, mert anno bsc alatt volt egy durva hízásom, aztán fogyásom és kicserélődött a ruhatár, a vizsgázós is, mert mikor meghíztam húgomnak ajándékoztam, utána meg nem volt képem visszakérni.

  És sok sikert csütörtökre! Nem irigyellek az eddigi hajtásért, de a további “pihenésért”… mázlista… :D

 • Molnár Judit

  Nekem még a reggelim is ugyanaz volt a vizsgák előtt. :)


Ízelítő
Elérhetőség
bikirablog@gmail.com
Facebook
Bloglovin
Kövessetek Bloglovinon!
Instagram
Twitter
Archívum
Hamarosan
 • Teszt - Avon elektromos talpreszelő
 • Könyvajánló - Életed regénye
 • Élménybeszámoló Gyuláról
 • Teszt - MaybellineThe Falsies Push Up Drama
 • Teszt - Makeup Revolution Iconic Smokey szemhéjpúder paletta
 • Teszt - Maybelline Coral Fever Blush
 • Legnézettebb posztok
  loreal-sunkiss-jelly-2 loreal-cremegloss dressingtable 2215dbc2c303319a110082fd72ffbb7e glamour-napok-2015-haul-7
  arcápolás Astor Avon Catrice divat DIY Ebay essence FOTD hajtipp hajápolás haul Instagram kiegészítő könyv körömlakk L'oreal Lora Lovely Max Factor Nail Club Nivea NOTD NYC nyereményjáték OOTD outfit Rimmel ruha smink személyes szülinap tag testápolás teszt The Body Shop tipp turi zsákmány ékszer