Könyvajánló – Elakadó lélegzet

Szerző: Bikira Andi

Sziasztok lányok,

nyaralásból visszatérve egy ajánlóval szeretném indítani a hetet, mégpedig Rebecca Donovan Elakadó lélegzet című könyvével. Molyon bukkantam rá, ahol a fülszöveg azonnal belém égett, és egyszerűen tudtam, hogy ezt el kell olvasnom.

rebecca-donovan-read-könyvajánló

Főszereplőnk, Emma édesapjának elvesztése után, valamint anyja alkoholfüggősége következtében nagybátyja családjához kerül, ahol élete gyökeresen megváltozik. George felesége, Carol mérhetetlen, ugyanakkor indokolatlan gyűlöletet táplál, két kis gyermekük előtt csupa színjáték a családi idill. Ha senki sem látja őket, a nagynénje szellemileg és fizikailag is gyötri Emmát, olyan borzalmakat kell átélnie, amibe az átlagember beleroppanna. George tudja, hogy ők ketten nem jönnek ki jól, azonban vagy nem tud a történtekről, vagy észre sem akarja venni, hogy milyen mélységes a probléma. Az érettségi előtt álló lány egyetlen mentsvára az iskola, ahol annyi időt tölt, amennyit csak lehet. Kitűnőek az eredményei, fantasztikus sportoló, és a suli újságot is nagyszerűen vezeti. Emma próbál láthatatlan lenni, a gimnáziumban és az otthonában is, egyetlen támasza Sarah, aki nem mellesleg fiúk álma. Érdekesnek találom, hogy míg főszereplőnk próbál eltűnni, addig barátnője a legnépszerűbb lány. Kettejük élete igen nagy kontrasztot állít, hiszen Sarah gazdag, jómódú családból származik, szerető családdal, fényűző házzal, csodás ruhákkal, rengeteg baráttal. Bár nyíltan nem igazán beszélnek róla, tudja, hogy mi történik barátnőjével a zárt ajtók mögött, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy támogassa őt. Különös az ő kapcsolatuk, Sarah folyton aggódik (nem hiába), szeretné megvédeni őt és segítségért fordulni, de Emma kérésére kénytelen tartani a száját. A lány számolja vissza a napokat, amikor majd végre kitörhet és elköltözhet a főiskolai továbbtanulás során, addig azonban minden erejére szüksége van, hogy szó szerint életben maradjon. Miért nem áll elő és vet véget az erőszaknak? Félti nagybátyja két kicsi gyermekét, akik hozzá hasonlóan minden bizonnyal elveszítenék a szüleiket, így értük hallgat és tűr. Elvégzi a házimunkát és beforrasztja a sebeit, úgy tesz, mintha minden rendben lenne.

Aztán felbukkan Evan. Új diák érkezik hozzájuk, aki teljesen felforgatja életét. Reménytelennek tűnő szerelem veszi kezdetét, hiszen fél közel engedni magához, nem akarja, hogy megtudja, mi is történik vele iskolán kívül. A fiú nem adja fel, folyamatosan küzd a kapcsolatért, iszonyúan aranyosak együtt. Evan családja Sarahoz hasonlóan elit életet él, azonban ezt egyikük sem érezteti, nyoma sincs a társadalmi különbségeknek. Evan természetesen nem vak, hamar rájön Emma különös fájdalmai és sérülései nyomán, hogy ezek nem véletlen balesetek, azonban a lány továbbra sem enged, erős akar maradni, célja a túlélés. Emma mindeközben elkezd “lélegezni” és élni, titokban szervezkednek, hogy randizhasson, buliba járhasson, megismerhesse az embereket, és végre ne csak fekete-fehérben létezzen. Persze ezzel nincs happy end, a borzalmak egyre csak folytatódnak. Vajon van kiút? Meddig fajul Emma és Carol kapcsolata? Van-e remény egy ilyen nehéz sorsú lánynak a szerelemre? Olvassátok el, a nem várt, nyitott befejezéstől szerintem minden áll leesik majd!

“Jobb-e a lehető legtöbbet kifacsarni egy pillanatból, tudva, hogy bármikor elillanhat?

Jobb-e az élmény, mint az elkerülhetetlen következmény?

Azt hiszem, a kockázat felméréséhez fontolóra kellett vennem, hogy törött szív vagy törött csont-e a következmény.”

A történetet egyébként Emma “szájából hallhatjuk”, Rebacca Donovan tehetségének köszönhetően pedig nemcsak megérintett a könyv, hanem együtt éreztem a lánnyal. Izgultam és féltem, olykor örültem a boldogságának és a kibontakozó személyiségének, de szinte éreztem a fájdalmat és a kegyetlen ütéseket is. Nagyon jól feldolgozza a könyv a családon belüli erőszak témáját, még akkor is, ha sokan kiakadnak az Elakadó lélegzetben lévő tehetetlenségen. Engem is dühítenek olyan kérdések, mint: Miért nem kér segítséget Sarah gazdag apjától, aki történetesen bíró? Nagyon szeretik Emmát, akár a nyilvánosság nélkül is biztosan magukhoz fogadnák. Evan hogy a fenébe bírja tétlenül nézni azt, hogy a szerelmét teljesen kikészíti a nagynénje? Hihetetlenül bosszantó dolgok ezek, azonban valahol mégis megértem Emmát, amiért meg akarja védeni a gyerekeket a lelki sérüléstől. Elképzelni sem tudom, hogy mi zajlik a lányban, így nem is ítélkezhetek a döntése felől. Nagyon nehéz lehet ez mindhármuk számára, de ők mégis kitartanak egymás mellett. A trilógia másik két kötetének is neki fogok látni, várom a folytatást, számomra óriási élményt nyújtott a történet, szívből ajánlom mindenkinek!

rebecca-donovan

Mit gondoltok? Olvastátok már esetleg a trilógiát?

Puszi


 • Hena

  Az első része nagyon jó, egyik kedvencem lett, de sajnos a folytatásokban én csalódtam :(


Ízelítő
Elérhetőség
bikirablog@gmail.com
Facebook
Bloglovin
Kövessetek Bloglovinon!
Instagram
Twitter
Archívum
Hamarosan
 • Teszt - Avon elektromos talpreszelő
 • Könyvajánló - Életed regénye
 • Élménybeszámoló Gyuláról
 • Teszt - MaybellineThe Falsies Push Up Drama
 • Teszt - Makeup Revolution Iconic Smokey szemhéjpúder paletta
 • Teszt - Maybelline Coral Fever Blush
 • Legnézettebb posztok
  loreal-sunkiss-jelly-2 loreal-cremegloss dressingtable 2215dbc2c303319a110082fd72ffbb7e tutorial-gellakk-otthon
  arcápolás Astor Avon Catrice divat DIY Ebay essence FOTD hajtipp hajápolás haul Instagram kiegészítő könyv körömlakk L'oreal Lora Lovely Max Factor Nail Club Nivea NOTD NYC nyereményjáték OOTD outfit Rimmel ruha smink személyes szülinap tag testápolás teszt The Body Shop tipp turi zsákmány ékszer