Könyvajánló – A felejtés édes íze

Szerző: Bikira Andi

Sziasztok lányok!

Ma a legutóbbi könyves élményemről szeretnék mesélni, mégpedig Kristin Harmel csodálatos regényéről. A felejtés édes íze címre hallgató, süteményekkel illusztrált rózsaszín borító egy könnyed limonádénak tűnt, azonban sokkal többet rejtett a történet. Sosem olvastam még holokauszt témájú könyvet, kicsit féltem is tőle. Tudom, hogy rengetegen írtak már a II. világháború zsidó üldöztetéséről, de biztosan nem ebben a formában. Az írónő ínycsiklandó köntösbe öltözteti a múlt szörnyűségeit, miközben a jelen események alakulásában nagyon fontos szerepet töltenek be a sütemények és azok hagyományai.

Kristin_Harmel-könyvajánló-reading-book

A frissen elvált Hope egyedül viszi tovább a generációkra visszanyúló, éppen a csőd szélén álló családi Esthajnalcsillag névre hallgató cukrászdát, mikor élete váratlan fordulatokat vesz. A hétköznapi gondokkal küzdő nő – mint például a 12 éves kamaszodó lányával való vég nélküli hadakozás – nagymamája, Rose Alzheimer-kórban szenved, aki a közeli otthon gondozásába él. Édesanyja és apja sajnos már nem él, így főszereplőnk igen csak magára maradt. Sajnos egyre ritkulnak az idős asszony tiszta pillanatai, ezért úgy dönt, hogy 70 év néma hallgatás után és a felejtés vágyának ellenére most mégis hagyja felszínre törni a múltat és az igazságot. Rose az elmúlt évtizedekben titkolt családját fürkészte minden éjjel, a csillagokban kereste a megnyugvást, számára nem létezett igazi boldogság.

Nagymama egy nevekkel teli listával a kezében arra kéri unokáját, Hope-ot, hogy utazzon el Párizsba, és derítse ki, hogy mi történt a családjával. Hope és lánya, Annie előtt egy olyan ember története tárul fel, akit talán sosem ismertek igazán, és akinek köszönhetően saját identitásuk is új irányt vesz. Fény derül arra, hogy Rose a francia fővárosból menekült el terhesen a zsidó üldözés előtt, míg tudomása szerint családja és élete szerelme a koncentrációs táborokban odaveszett. Muszlimok segítségével, hamis papírokkal és egy új élettel érkezett a szabadság földjére. Születendő gyermeke védelméért feleségül ment egy tisztességes férfihoz, aki óvta és szerette őket, Rose azonban az átélt borzalmak után sosem tudta már megnyitni a szívét. A könyv alatt két szemlélet váltakozik, Rose visszaemlékezéséből és Hope “nyomozása” során ismerhetjük meg a történetet.

A nagymama múltja mellett fontos szerepet kap Hope magányos élete, a különböző vallási hagyományokon alapuló finomságok receptjei, és az amolyan örökségként felbukkanó összetört és szerelemre képtelen szív. Kristin Harmel a vallási egyenlőségre is kiemelkedő hangsúlyt fektet, megismerhetjük többek között a zsidók deportálása során segítőkész és összetartó muszlimok eszméit. Ezek azok a plusz dolgok, melyek igazán szerethetővé varázsolják a történetet, és amelyek emészthetővé tesznek egy ilyen szörnyű emberi sorsot.

Gyengeségeként számolnunk kell a gyakori íráshibákkal és elütésekkel, összességében azonban engem nagyon megérintett a könyv. Az öregség, a betegség, a könyörtelen múlt, a remény, a hazugság, a vallási egyenlőség, és az örök szerelem szövi át az oldalakat. Bár a titok kibontakozása és a múlt megfejtése nem ütközik akadályokba, mondhatni teljesen egyszerűen kerülnek helyükre a mozaikdarabkák, én mégis úgy érzem, hogy A felejtés édes íze elsöprő hangulatot teremt az olvasó számára.

Mi történt Rose családjával Párizsban? Hogyan egyengette a családi cukrászda süteményei az igazság útján? Létezik-e az örök szerelem és vajon sosem késő megtalálni azt? Isteni receptekre fáj a fogatok? Olvassátok el! :)

Puszi,

AndiÍzelítő
Elérhetőség
bikirablog@gmail.com
Facebook
Bloglovin
Kövessetek Bloglovinon!
Instagram
Twitter
Archívum
Hamarosan
 • Teszt - Avon elektromos talpreszelő
 • Könyvajánló - Életed regénye
 • Élménybeszámoló Gyuláról
 • Teszt - MaybellineThe Falsies Push Up Drama
 • Teszt - Makeup Revolution Iconic Smokey szemhéjpúder paletta
 • Teszt - Maybelline Coral Fever Blush
 • Legnézettebb posztok
  loreal-sunkiss-jelly-2 loreal-cremegloss dressingtable 2215dbc2c303319a110082fd72ffbb7e glamour-napok-2015-haul-7
  arcápolás Astor Avon Catrice divat DIY Ebay essence FOTD hajtipp hajápolás haul Instagram kiegészítő könyv körömlakk L'oreal Lora Lovely Max Factor Nail Club Nivea NOTD NYC nyereményjáték OOTD outfit Rimmel ruha smink személyes szülinap tag testápolás teszt The Body Shop tipp turi zsákmány ékszer