Könyvajánló – Életed regénye

Szerző: Bikira Andi

Sziasztok lányok!

Ma egy könyvajánlót olvashattok, mégpedig Cecilia Ahern Életed regénye című könyve kapcsán. Hónapokkal ezelőtt találkoztam először a könyvvel, de mindig úgy alakult, hogy mást olvastam, aztán pedig el is feledkeztem róla. Áprilisban épp nem volt ötletem, és valahogy nem is találtam kedvemre valót, amikor egyszer csak beugrott, így hát végre eljött az idő. Az írónőt alapvetően a P.S. I Love You repítette a sikerlistákra, de nekem ez az első könyvem tőle. Nagyon megfogott a cím, és a fülszöveg is azonnal belopta magát a szívembe. Egy könnyű kis limonádéra számítottam, és aztán jó nagy meglepetés ért… Semmi szirup, semmi hókuszpókusz, egyszerűen minden várakozásomat felülmúlta az Életed regénye. A történet magával ragadó és emberi, ugyanakkor izgalmas és tanulságos, Cecilia Ahern ezzel a kedvenceim közé került.  Rengeteg megindító és gyönyörű gondolattal találkoztam, máskor pedig jókat nevettem. Ha fordulatos és szórakoztató könyvre vágytok, érdemes elolvasnotok! :)

cecelia-ahern-reading-book-one-hundred-names-életed-regénye-könyvajánló

Kitty Logan újságírónő karrierje éppen romokban hever, amikor egy ártatlan ember megrágalmazása következtében óriási botrány tör ki. Úgy tűnik, elfelejtette, hogy miért is választotta ezt a hivatást, hiszen korábban ilyen sosem történhetett volna vele. Olyan írásokat tárt az Etcetera magazin olvasói elé, melyek nem valakinek a csúfos leleplezésére szolgált, hanem valódi értékeket közvetített. Amikor egy tévécsatornához került, ő is csak egy nagy sztorira éhes cápa lett, ami egészen a bíróságig repítette. Tönkretette egy ember életét, szakmai és családi értelemben is, és természetesen ugyanez várt rá is a folyamatos zaklatások és munkájának elveszítése képében. Egykori mentora, legjobb barátnője és egyben a magazin főszerkesztője volt az utolsó ember, aki hitt benne és tehetségében, amikor már mindenki Kitty ellen fordult. Constance azonban halálos betegen fekszik a kórházban, aki így már nem sokáig tud mellette lenni a bajban. Utolsó kívánsága azonban új lehetőséget teremt barátnője számára, melynek nyomán talán sikerülhet visszatalálni régi önmagához. Az elhunyt Constance tervei között őrzött egy száz névből álló listát, most pedig Kittyn a sor, hogy megírja helyette a sztorit. Az Etcetera következő száma emléket állít a főszerkesztő számára, melynek vezércikke tehát főszereplőnk kezében van. Senki sem hisz benne, és saját maga is a kilátástalanság szélén áll, miközben ez az egyetlen esélye arra, hogy tiszta lappal léphessen tovább. Constance semmit sem hagyott maga után, ami segíthetett volna a rejtély kibogozásában, ráadásul mindössze két hete van Kittynek kideríteni a száz ismeretlen név titkát. Kik ezek az emberek? Valóban léteznek vagy csak a fantázia szülöttei? Milyen kapcsolatban állnak egymással, és mi lehetett a sztori, amit Constance hétpecsétes titokként őrzött?

Támpont híján Kitty egyszerűen a telefonkönyvhöz nyúl, és a lehetetlennel próbálkozik. Constanse senkivel sem vette fel a kapcsolatot, így természetesen senki sem érti, hogy ugyan miért akarna róluk bárki is cikket írni. Telnek a napok, és sajnos nincs előrelépés, a száz névből épp csak 6 emberrel tudott találkozni Kitty. Mindannyian hétköznapi emberek, ráadásul semmi közös sincs bennük. Mialatt az újságírónő kétségbeesetten keresi a közös pontot, kezdi megismerni ezeket az embereket. A múltjukat, a jelenüket, az életüket. Nem tudnak róla, pedig mind csodatevők, akiknek fantasztikus és érdekes a történetük. Részletekben és érzelmekben gazdag oldalakon ismerhetjük meg őket, én egytől egyig szorítottam nekik és velük izgultam, hogy mi sül majd ki a terveikből. Itt van például Jedrek, aki a száz méteres vízibiciklizés világrekordját készül megdönteni, hogy újra értékesnek érezze magát. Találkozhatunk Mary-Rose-zal, aki a betegek reménytelen életét aranyozza be frizuráival és sminkjeivel. Nagyon megható volt számomra Eva is, aki nem egy egyszerű ajándékozási tanácsadó. Részévé válik az ember életének, akiknek aztán olyan könnyfakasztó meglepetésben lesz részük, melyről azt sem tudták, hogy arra vágytak a legjobban. Archie egy megtört apa, kinek lányát meggyilkolták. Úgy érezte, hogy Isten nem hallgatta meg imáit akkor, így hát rajta a sor, hogy átvegye ezt a szerepet! Ambrose az általa létesített csodálatos pillangó park és múzeum képében dicsőíti a szépséget, miközben arcát ért sérülés miatt maga az emberektől távol, megbújva éli életét. Kedvencem pedig az idősek otthonában élő Birdie, aki 60 évvel ezelőtt fogadást kötött szülővárosában arra, hogy igenis megéli a 85. életévét. Hihetetlen megpróbáltatásai ellenére is elképesztően vidám és cserfes asszony, ő volt a legüdébb színfoltja a társaságnak. Sok kalandot él át együtt a társaság, melynek tagjai összekovácsolódnak és kitartóan segítik egymást.

“Az emberek nap mint nap tesznek olyan dolgokat, amikért nem ünneplik meg őket….egyszerűen csak teszik, amit tenniük kell.”

Rendkívül érdekes, hogy visszatekintve tulajdonképpen nem Kitty a könyv főszereplője, hanem a mellékszereplők, egész pontosan az a listán szereplő hat ember, akiknek köszönhetően megelevenedik az Életed regénye. Imádtam őket egytől-egyig, nem hiába építette könyvét Cecilia Ahern az emberi kapcsolatokra. Mondanivalója rendkívül erős, és ehhez nincs szükség semmilyen misztikumra. Kitty tekintetében hihetetlen jellemfejlődést követhetünk végig, hiszen újra az a lány lesz, akiben annak idején meglátta Constance az őszinte szenvedélyt. Nagyon elgondolkodtató volt a könyv, hiszen felnyitja az ember szemét arra, hogy átlagemberekként is lehetünk hősök. Szeretném hinni, hogy egyszer az én történetem is lehet majd olyan érdekes, hogy akár felkerülhetne arra a képzeletbeli százas listára. :)

Olvastátok már az írónő valamelyik regényét? :)
Puszi,
AndiÍzelítő
Elérhetőség
bikirablog@gmail.com
Facebook
Bloglovin
Kövessetek Bloglovinon!
Instagram
Twitter
Archívum
Hamarosan
 • Teszt - Avon elektromos talpreszelő
 • Könyvajánló - Életed regénye
 • Élménybeszámoló Gyuláról
 • Teszt - MaybellineThe Falsies Push Up Drama
 • Teszt - Makeup Revolution Iconic Smokey szemhéjpúder paletta
 • Teszt - Maybelline Coral Fever Blush
 • Legnézettebb posztok
  loreal-sunkiss-jelly-2 loreal-cremegloss dressingtable 2215dbc2c303319a110082fd72ffbb7e glamour-napok-2015-haul-7
  arcápolás Astor Avon Catrice divat DIY Ebay essence FOTD hajtipp hajápolás haul Instagram kiegészítő könyv körömlakk L'oreal Lora Lovely Max Factor Nail Club Nivea NOTD NYC nyereményjáték OOTD outfit Rimmel ruha smink személyes szülinap tag testápolás teszt The Body Shop tipp turi zsákmány ékszer