Könyvajánló – Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Szerző: Bikira Andi

Sziasztok lányok!

Ma egy könyvajánlóval készültem, mégpedig Penumbra úr nonstop könyvesboltjáról. Eredetileg az Egy könyvmoly regényes életét szerettem volna olvasni, de aztán rábukkantam erre a hasonló kategóriájú, különleges hangulatú borítóra. A fülszöveg alapján már rögtön izgalmasnak tűnt a sztori, így emellett döntöttem, és be kell vallanom, nem bántam meg. Nagyon izgalmasnak találtam, hogy a mai kor modern technológiája versenyzik az emberi leleményességgel, miközben visszarepülünk a történelemben és a fantasy világában találjuk magunkat. Furcsán hangzik, ugye? És mégis, Robin Sloan egyszerűen zseniálisan szőtte a szálakat.

konyvajanlo-reading-book-robin-sloan-penumbra

 

Clay, a Franciscó-i webdizájnert sajnos lapátra teszik, így új munkahely után kell néznie. Próbálkozásai kudarcba fulladnak, míg egy szép napon szó szerint belefut a Penumbra úr nonstop könyvesboltjának kirakatán díszelgő hirdetésbe. Tapasztalatra nem volt szükség, már némi létramászási tehetség is bőven megtette. A popóbár szomszédságában álló szokatlan, felfelé nyúló kicsi üzletet rendkívül furcsa atmoszféra járja át, nem beszélve a tulajdonos öreg úrról. Clay éjszakai műszakban kezdi eladói pályafutását, miközben egyre több kérdésre keresi a választ. Például miért kell a leltárnaplóba olyan dolgokat feljegyeznie, hogy a vendég milyen ruhában vagy éppen milyen hangulatban lépett be az ajtón? A könyvesboltnak gyakorlatilag nincsenek vevőik, és hát a könyvállomány sem tekinthető éppen népszerűnek. Az éjjel-nappali nyitva tartás tehát teljesen indokolatlan, leszámítva azt a néhány figurát, akik néha kikölcsönöznek egy-egy kötetet a Clay számára tiltott “hátsó fertályból”.

 

Clay unalmában úgy dönt, hogy az öreg Macbookján digitalizálja a könyvesboltot, és a naplók feljegyzései alapján vizualizálja a történéseket. Ekkor bukkan rendkívül érdekes dologra, hiszen a nem mindennapi, okskúrus kötetek kölcsönzése meghatározott, historikus rendszerre épülnek. Ezek a kódolt könyvek valamilyen összeesküvésnek vagy szektának az alapjai? Egyáltalán mit jelentenek és hova vezetnek? A rejtély megoldásáig hosszú út vezet, amiben segítségre lesz többek között Kat, a Google munkatársa. Az ő közreműködésével a mesterséges intelligencia rejtelmeibe pillanthatunk be. Egy titkos társaság évszázadok óta szenteli idejét az alapító rejtélyének és a kódok megfejtésének, ahol rengeteg titok lapul. Clayt és barátait New Yorkba vezetik a nyomok, és igazi kalandregény veszi kezdetét. A csavarokban és meglepetésekben gazdag történet egy föld alatti könyvtárban folytatódik, ahol tovább fokozódik az izgalom. Egy rakás programozó zseni áll a csapat küldetése mögött, a Google teljes erőforrását állítják a kód feltörésére. Nehéz a feladat, de minden eszközt bevetnek. Vajon a számítógépek vagy a szereplők fondorlatossága visz előre? Ha kíváncsiak vagytok, hogy sikerül-e megtalálni a kulcsot az örök élet titkához, olvassátok el! :)

 

A Penumbra úr nonstop könyvesboltja igazán magával ragadó történet. Imádtam a karaktereket, a szellemes okfejtéseket, az izgalmas cselekményeket, és az icipici szerelmi szálat. Különleges a könyv által közvetített légkör, hiszen miközben a régiség találkozik a csúcstechnológiával, az emberi elme és a kapcsolatok mindvégig meghatározók maradnak. Robin Sloan nem világmegváltó mondanivalót rejteget, egyszerűen egy izgalmas, szórakoztató, pörgős történetet tár elénk. Alapvetően a fantasy műfaj nem áll hozzám közel, ez viszont hihetetlenül lenyűgöző volt. Mindenkinek ajánlom, mert teljesen újszerű megközelítést láthatunk/olvashatunk, amivel még sosem találkoztam. :)

Ti mit olvastok éppen?
Puszi,
AndiÍzelítő
Elérhetőség
bikirablog@gmail.com
Facebook
Bloglovin
Kövessetek Bloglovinon!
Instagram
Twitter
Archívum
Hamarosan
 • Teszt - Avon elektromos talpreszelő
 • Könyvajánló - Életed regénye
 • Élménybeszámoló Gyuláról
 • Teszt - MaybellineThe Falsies Push Up Drama
 • Teszt - Makeup Revolution Iconic Smokey szemhéjpúder paletta
 • Teszt - Maybelline Coral Fever Blush
 • Legnézettebb posztok
  loreal-sunkiss-jelly-2 loreal-cremegloss dressingtable 2215dbc2c303319a110082fd72ffbb7e glamour-napok-2015-haul-7
  arcápolás Astor Avon Catrice divat DIY Ebay essence FOTD hajtipp hajápolás haul Instagram kiegészítő könyv körömlakk L'oreal Lora Lovely Max Factor Nail Club Nivea NOTD NYC nyereményjáték OOTD outfit Rimmel ruha smink személyes szülinap tag testápolás teszt The Body Shop tipp turi zsákmány ékszer